Tuinonderhoud in de winter: werkzaamheden

Veel mensen denken dat tuinonderhoud in de winter niet nodig is, maar niets is minder waar. Hoewel de groei van planten en gras vertraagt, is dit juist het moment om je tuin voor te bereiden op het volgende seizoen. Door ook in de winter aan de slag te gaan, zorg je ervoor dat je tuin in het voorjaar gezond en netjes oogt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste werkzaamheden voor tuinonderhoud in de winter.

Een van de eerste dingen die je kunt doen, is het opruimen van afgevallen bladeren. Hoewel een laagje bladeren kan helpen bij het beschermen van de grond tegen vorst, kunnen te veel bladeren juist verstikking veroorzaken, vooral op gazons. Daarnaast is het goed om dode plantenresten en oude bloemen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je tuin er netjes uitziet en voorkomt dat ziektes of schimmels zich verspreiden.

Snoeien van bomen en struiken

De winter is een uitstekende periode om bomen en struiken te snoeien. Veel bomen zijn in deze periode in rust, wat betekent dat snoeien de plant minder belast. Dit geldt vooral voor bladverliezende bomen en struiken. Door dode of beschadigde takken te verwijderen, stimuleer je gezonde groei in het voorjaar. Pas echter op met het snoeien van bomen of struiken die vroeg in het jaar bloeien, zoals fruitbomen of sierstruiken. Voor deze planten is het vaak beter om ze net na de bloei te snoeien.

Bescherming tegen vorst

Bescherming tegen vorst is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud in de winter. Hoewel veel planten prima tegen kou kunnen, zijn er ook vorstgevoelige planten die extra bescherming nodig hebben. Bedek deze planten met een laag mulch, zoals stro, compost of blad, om hun wortels te isoleren tegen de kou. Voor gevoelige struiken en jonge bomen kun je speciale beschermhoezen gebruiken om ze te beschermen tegen strenge vorst. Vergeet ook niet om planten in potten dichter bij het huis te zetten of ze in een schuur te plaatsen om ze te beschermen tegen de ergste kou.

Onderhoud van tuinapparatuur

Naast het onderhoud van de planten is de winter een goed moment om je tuinapparatuur te controleren en op te bergen. Reinig je grasmaaier, snoeischaren en ander tuingereedschap grondig en smeer de bewegende onderdelen in met olie om roest te voorkomen. Zorg ervoor dat alle apparaten droog en vorstvrij worden opgeslagen, zodat ze klaar zijn voor gebruik in het voorjaar.

Winterklaar maken van de vijver

Heb je een vijver in je tuin? Dan is het belangrijk om deze goed winterklaar te maken. Verwijder overtollig blad en organisch materiaal uit de vijver om te voorkomen dat het water vervuilt. Als je vissen in je vijver hebt, zorg er dan voor dat de vijver niet volledig dichtvriest, zodat er voldoende zuurstof in het water blijft. Dit kun je doen door een ijsvrijhouder te plaatsen of door regelmatig een wak in het ijs te maken.

Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Een groendak is een dak met één of meerdere soorten vegetatie. Zowel grassen, vetplanten, kruiden, bloemen als struiken en bomen behoren tot de mogelijkheden. Vaak combineert men zo’n dak met bronnen van groene energie, zoals zonnepanelen. Dit noemt men een energiedak. Maar hoe onderhoud je eigenlijk zo’n groendak? Lees meer over het onderhouden van je groendak in deze blog.

Groendaken onderhoud: wat is er nodig?

Een van de nadelen van het hebben van een groendak is dat het vaak veel dieren aantrekt. Vooral vogels komen op de daken af. Een goed onderhoud om dit te voorkomen is dus belangrijk. Maar wat is er allemaal nodig qua onderhoud? Het is nodig om onkruid te verwijderen, het dak te bemesten en het is belangrijk om de plantjes goed water te geven. 

1. Onkruid verwijderen

Het onkruid op groendaken bestaat meestal uit grassen en zaailingen van bomen. De groei hiervan begint meestal in het voorjaar. Om te voorkomen dat dit helemaal uitzaait, kun je daarom het beste voor die tijd het onkruid verwijderen. Graspollen kun je handmatig uit de bodem trekken. 

Heb je te maken met hardnekkiger onkruid? Dan is het belangrijk dat je het juiste tuingereedschap gebruikt. Steek dit tuingereedschap niet te diep in de grond, want bestaat de kans dat de dakbedekking beschadigd raakt. Het gebruiken van bestrijdingsmiddelen tast de biodiversiteit aan en daarom is het verstandig om biologische producten te gebruiken.

2. Bemesting

De plantjes op het groendak moeten worden bemest. Het bemesten van een groendak kan het best om de 6 maanden en dan in de maanden april/mei en september/oktober. Wanneer je het dak heb bemest is het verstandig om de tegels en de dakrand schoon te spoelen. Zo voorkom je dat er schade ontstaat. 

3. Bewatering

In tegenstelling tot andere planten heeft sedum, de planten die op ene groendak liggen, veel minder water nodig. Wanneer er een langdurige droge periode is van bijvoorbeeld 4 weken dan is het nodig om het groendak volledig te verzadigen met water. Wanneer je een groendak laat aanleggen in een droge periode is het verstandig om de planten de eerste drie dagen water te geven. Veel meer water hebben de planten niet nodig, alleen in het geval van extreme droogte. 

Waarom toch een groendak kiezen?

Een groendak heeft ook veel voordelen. Zo zorgt een groendak voor een betere isolatie van de woning en een langere levensduur van de onderliggende dakbedekking. Een dak met sedum zorgt voor een verdubbeling van de levensduur. De groene laag beschermt het dak namelijk tegen UV-licht, temperatuurschommelingen en alle andere weersomstandigheden. 

Maak je tuin voorjaar klaar met deze handige tips

tuin voorjaar klaarmaken tips

Maak je tuin voorjaar klaar met deze handige tips

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de tijd van in de tuin zitten komt er weer aan! Maar dan wil je natuurlijk wel kunnen genieten van een voorjaar klare tuin! Maak daarom je tuin voorjaar klaar met deze handige tips.

5 tips voor een voorjaar klare tuin

Wil jij een mooie tuin dit voorjaar, maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien heb je iets aan deze 5 handige tips!

  • Bemesten van de tuin. Gebruik hiervoor organisch materiaal en geef de bodem rust. Het is dus belangrijk dat je de tuin niet omspit. Onderzoek van tevoren wat de juiste bemesting is voor dit seizoen.
  • Tuin inrichten. Haal de tuinmeubels weer tevoren en maak deze schoon. Ben je toe aan nieuwe accessoires, zoals tuinlichten of stoelkussens? Dan is dit het moment! Wil je jouw tuin aantrekkelijk maken voor vogeltjes? Hang vogelvoedsel op.
  • Plant bloemen en planten. Wil je deze zomer genieten van prachtige bloemen of andere kleurrijke planten? Dan is dit het moment om deze bloembollen en zaadjes te planten. Voorbeelden van leuke planten zijn krokussen, viooltjes, petunia’s of irissen.
  • Snoeien maar! De bomen en struiken snoeien kan ontzettend gezond zijn voor jouw tuin! Door dode takken weg te snoeien zorg je voor meer ruimte voor de gezonde takken en creëer je meer licht inval in jouw tuin!
  • Een mooi terras. Maak het terras schoon door deze te vegen en het onkruid tussen de tegels te verwijderen.

Schakel een tuinman in

Wanneer je zelf geen groene vingers hebt, maar je wel graag een mooie voorjaar klare tuin wil, kun je er voor kiezen een tuinaannemer in te schakelen. De tuinaannemer kan jou tips geven op het gebied van onderhoud en kan jou helpen met het snoeien, planten en schoonmaken van het terras. Ook wanneer je toe bent aan een nieuwe tuin, of een tuin make-over ben je bij de tuinman aan het juiste adres. Dit is misschien wel de handigste tip wanneer jij je tuin voorjaar klaar wil maken.